Rotukuvaus

GRAND GRIFFON VENDÉEN
ALKUPERÄ
Grand Griffon Vendeen sai alkunsa jo satoja vuosia sitten Ranskassa. Tietoja kyseisetä rodusta on löytynyt aina 1700-luvun alkupuolelta. Rodun nimi tarkoittaa vapaasti suomennettuna iso karkeakarvaista ajokoiraa Vendeenin alueelta ja se on ensimmäinen Griffon Vendeen-roduista. Grandia käytettiin alun perin suden ja villisian metsästykseen useamman koiran ryhmänä eli ”ajueena”. Se oli suosittu ajuekoira hyvän hajuaistinsa takia.Toisen maailmansodan aikoihin rodun suosio kuitenkin laski. Grandia pidettiin liian kookkaana vaihtoehtona metsästykseen. Jäljelle jäänyt kanta on saatu elpymään, mutta rotu on yhä hyvin harvinainen Ranskan rajojen ulkopuolella.

Grandin säkäkorkeus on uroksilla 62-68 cm ja nartuilla 60-65 cm. Briquet Griffon Vendeen yhdistetään usein Grandin pienemmäksi versioksi. Samanlaisista metsästysominaisuuksista huolimatta on briquetin ruumiinrakenne neliömäisempi ja sillä on vaatimattomampi ja lyhempi pää.

Ensimmäiset Grand griffon vendéenit (uros; Farfallone Amoroso Detto Walle ja narttu; Famme Fatale Detta Maire) saapuivat Suomeen Italiasta vuonna 2010. Ruotsissa ja Norjassa on muutama yksilö. Yhtään pentuetta ei ole vielä Suomessa syntynyt.

  KÄYTTÖ
Grand griffon vendeeniä voi Suomessa käyttää jäniksen- ja ketun ajossa. Ajokoemuodot tällä rodulla ovat dreeverien ajo- ja ketunajokoe.

LUONNE
Grand on vastaanottavainen, päättäväinen ja oppivainen. Omapäinen ja intohimoinen luonne vaativat ehdottomasti kouluttamista, silti irti pitäminen on usein mahdotonta.ULKOMUOTO
Grandin kuuluu olla roteva olematta kuitenkaan raskas. Sen kallo on kupera, muttei kuitenkaan liian leveä.

Eturaajojen tulee olla suorat ja vahvaluustoiset, takaraajat ovat riittävän kulmautuneet ja rintakehä ei saa olla liian leveä, mutta sen pitää ulottua syvyydeltään kyynärpäiden tasolle.

Grandin liikkeen tulee olla joustavaa, tasaista ja tehokasta.

Turkki on väriltään useimmin musta-valkoinen, hiekan ruskea-valkoinen, puna-valkoinen taikka kolmivärinen